Podepsáno memorandum o spolupráci při rozvoji užívání dronů pro vojenské i civilní užití

8. 4. 2022

Bezpilotní prostředky, resp. jak jsme si i v civilním letectví zvykli říkat drony, jsou jednou z nejperspektivnějších oblastí rozvoje letectví, což bylo potvrzeno dnešním podpisem společného memoranda mezi Ministerstvem dopravy a Ministerstvem obrany o vzájemné spolupráci na podporu rozvoje bezpilotních vzdušných prostředků pro civilní i vojenské užití v České republice. Zároveň byla formálně zarámována dosavadní velmi dobrá spolupráce nejen mezi oběma ministerstvy, ale i dalšími institucemi, mezi které patří Úřad pro civilní letectví.

Obecným cílem memoranda je stavět na dosavadních zkušenostech, využívat dostupné informace a tyto rychle a hlavně efektivně sdílet v rámci společného prostředí. Díky tomu budeme jak na civilní, tak na vojenské straně připraveni co nejrychleji reagovat například i na zvládání krizových situací a to nejen v rámci obranných složek, ale například i složek IZS a dalších. I proto dochází k podpisu memoranda v této době. Vzhledem ke skutečnosti, že Úřad k dnešnímu dni vydal podle evropských předpisových požadavků více než 470 oprávnění k provozu ve specifické kategorii a registruje téměř 36 000 provozovatelů a téměř 40 000 pilotů dronů, troufáme si říct, že je na čem stavět.

Máte nejasnosti? Zanechte nám vzkaz
Autor stránky: Sekce provozní

Zanechat vzkaz:

Děkujeme za váš zájem nás zkontaktovat. Odpověď zašleme na vámi uvedený email. V případě dotazů nesouvisejících s touto stránkou využijte prosím možnosti v sekci Kontakty.
Vaším podnětem se bude zabývat: Sekce provozní