Posunutí data použitelnosti společných evropských pravidel létání pro bezpilotní letadla

29. 5. 2020

Evropský regulační rámec, o kterém průběžně informujeme prostřednictvím naší webové stánky https://www.caa.cz/provoz/letadla-bez-pilota-na-palube/priprava-spolecnych-evropskych-pravidel/, se v České republice a všech ostatních členských státech EU začne uplatňovat od 31. 12. 2020. Do té doby je třeba se stále řídit platnou národní úpravou a k provozování bezpilotních letadel mít platná národní povolení.

Původně předpokládaný termín použitelnosti 1. 7. 2020, vycházející z původně platné verze nařízení EU, se tak v důsledku opatření spojených s výskytem COVID 19 posouvá o půl roku.

Evropský regulační rámec přináší harmonizaci pravidel mezi všemi státy EU a současně výhody vzájemného uznávání povolení. Asi největší změnou proti současnému stavu je, že počínaje datem 31. 12. 2020 musí být provozovatelé bezpilotních letadel registrováni a svá bezpilotní letadla musí označit registračním číslem (poznávací značkou), které jim bude přiděleno. Povinnost registrace bude platit ke stejnému datu i pro dálkově řídící piloty bezpilotních letadel, kteří budou muset absolvovat povinný online test teoretických znalostí a kterým bude v případě úspěchu zasláno osvědčení o způsobilosti pro základní kategorie provozu (A1, A3).

K registraci, online školení i online testu bude sloužit mini-web Úřadu pro civilní letectví, který bude pro zajištění plynulého a hladkého přechodu na evropský systém spuštěn s předstihem před datem použitelnosti nových pravidel. O termínu spuštění systému a možnosti registrace provozovatelů i pilotů budeme veřejnost informovat. Registrace, online školení i testy budou pro základní kategorie provozu A1 a A3 zdarma.

Pro aktuální informace o spuštění mini-webu Úřadu pro civilní letectví doporučujeme sledovat naše současné webové stránky https://www.caa.cz/, případně se přihlásit k odběru novinek.

In case of any confusion or a problem, please leave us a message here
Site author: Aeronautical Operations Division

Leave a message:

Thank you for your interest in contacting us. We will send you the answer to the email address you provided us below. In case of questions not related to this page, please use the options in the section Contacts.
Your complaint will be dealt with by: Aeronautical Operations Division