Vydání změny směrnice CAA-ST-072-n/04 “Postupy pro výkon odborného dozoru nad individuálními stavbami”

30. 11. 2022

ÚCL změnil s platností od 30. 11. 2022 směrnici CAA-ST-072-n/04 POSTUPY PRO VÝKON ODBORNÉHO DOZORU NAD INDIVIDUÁLNÍMI STAVBAMI.

Zásadní rozdíly jsou následující:

  • Pověření stavebním dozorem (tj. Pověření osoby vykonávající odborný dozor) není všeobecné na činnosti, specifikované v Pověření, ale váže se pouze na projekt stavby nebo změny konstrukce konkrétního individuálně stavěného letadla.
  • Stavební dozor není řízen při výkonu svých činností specialistou ze Sekce technické, ale vedoucím projektu, jmenovaným pro stavbu nebo změnu konstrukce individuálně stavěného letadla.

  • Změnila se jedna ze základních podmínek pro pověření Stavebním dozorem, a to, že může být pověřena pouze osoba, která splňuje požadavky na vzdělání a praxi, stanovené následovně:
  1. VŠ nebo ÚSO v oboru
  2. praxe: nejméně pět let v oboru, kde bude dozor provádět.
    Původní doba praxe dva roky, uvedená v předešlém znění směrnice,  byla zvolena proto, že vydání Pověření předcházel rozsáhlý proces, kdy stavební dozor musel absolvovat školení a pohovor.
    Poněvadž ÚCL nebude zkoumat znalosti a zkušenosti žadatele tak široce, požadujeme ale prokazatelnou praxi v dozoru nad způsobilostí letadel po dobu nejméně pět let.  

Vydáním změny směrnice CAA-ST-072-n/04 se ruší veškerá Pověření vydaná v souladu s jejím původním zněním do 01. 01. 2021.
ÚCL rovněž nebude již zveřejňovat seznam stavebních dozorů na svých webových stránkách, nicméně v rámci projektu individuální stavby letadla nebo změny jeho konstrukce poskytne žadateli o vydání ZOLZ konzultaci pro snazší výběr stavebního dozoru.

V případě dotazů se obraťte na:

JménoPoziceTelefon Emailová adresa
Ing. Vít Zárybnickýředitel Sekce technické225 421 135zarybnicky@caa.cz
Ing. Marek Lapiš, Ph.D.ředitel Odboru certifikace a inženýringu225 422 762lapis@caa.cz
Ing. Pavel Síbavedoucí Oddělení certifikace výrobků225 422 796siba@caa.cz

In case of any confusion or a problem, please leave us a message here
Site author: Technical Division

Leave a message:

Thank you for your interest in contacting us. We will send you the answer to the email address you provided us below. In case of questions not related to this page, please use the options in the section Contacts.
Your complaint will be dealt with by: Technical Division