Tajemství dne 8. dubna

8. 6. 2020

Již několikrát během různých akcí – seminářů, školení apod. – jsme obdrželi otázku, co je tak zajímavého na datu 8. dubna. Kdo má ten den narozeniny? Předseda Evropské komise? Ředitel EASA? Jedná se totiž o datum, které je postupně spojeno s počátkem použitelnosti veškerých oblastí evropských požadavků na způsobilost personálu.

Naposledy například u požadavků pro průkazy způsobilosti pilotů balónů a kluzáků, kterým končí platnost průkazů vydaných dle národního předpisu L1 dne 8. dubna 2021 a průkazy je do té doby potřeba nahradit těmi vydanými dle společných evropských pravidel.

Datum 8. dubna se stalo zásadním díky vydání nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 216/2008, kterému se říká „Základní nařízení“. Pro větší názornost komplikovanosti procesu toto Nařízení již není platné a jeho roli v roce 2018 převzalo nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139. Každopádně bylo to nařízení č. 216 z roku 2008, které se takto nesmazatelně zapsalo. Bylo schváleno 20. února 2008 a vydáno v oficiálním věstníku Evropské unie dne 19. března 2008. Dle neměnných pravidel je použitelnost každého nařízení zahájena 20. dnem po jeho uveřejnění v úředním věstníku. Z toho tedy vychází ono datum 8. dubna. Samo toto nařízení stanovilo, že požadavky týkající se způsobilosti personálu musí být na evropské úrovni upraveny prováděcím nařízením nejpozději do 8. dubna 2012 – tedy do 4 let.

Požadavky na způsobilost leteckého personálu byly stanoveny prováděcím nařízením Evropské komise (EU) č. 1178/2011, které mělo stanoveno datum použitelnosti na nejzazší termín – 8. dubna 2012 a toto datum bylo dále využito i pro specifikaci všech možných přechodových období, které byly využity pro jednotlivé odborné oblasti a byly násobky jednoho roku. Za vším tedy není nějaká zlovůle, nebo recese. Jde pouze a jen o náhodu a o důsledek relativně složitého legislativního postupu, kterým se schvalují a vydávají evropská nařízení. Nám nezbývá nic jiného, než respektovat vůli zákonodárců.

In case of any confusion or a problem, please leave us a message here
Site author: Editor in Chief

Leave a message:

Thank you for your interest in contacting us. We will send you the answer to the email address you provided us below. In case of questions not related to this page, please use the options in the section Contacts.
Your complaint will be dealt with by: Editor in Chief