Sdělení k přistání letounu Mooney na uzavřené dráze LKPR

28. 5. 2020

Dne 26.5.2020 přistálo na letišti Praha Ruzyně letadlo bez spojení, přistálo na uzavřenou dráhu. Nedošlo k žádným zraněním a škodám na majetku. Výše uvedené věty jsou jednoduché a vyjadřují skutečný stav věcí. Letectví je obor, který je postaven na neustálém poučování se z chyb a nových zjištění. Dále stojí na pevných fyzikálních zákonech, které nelze obelstít. Pokud každý účastník letectví ctí tyto dvě pravdy, je letectví nejbezpečnějším a nejsofistikovanějším způsobem dopravy.

V případě pilota, který neplánovaně překonal velikou vzdálenost a nakonec přistál v Praze, došlo z jeho strany k mnoha opomenutím, chybám, ale protože systém letectví je robustní, počítá s lidským činitelem a jeho změnou chování ve stresu. I řetězec několika chyb nezpůsobil leteckou nehodu, protože zafungovaly jiné záchranné mechanizmy.

V tuto chvíli příslušné úřady situaci vyhodnocují, ale z dostupných informací lze předpokládat, že příčinou následujícího řetězce chyb byla ztráta orientace. Piloti jsou cvičeni na ztrátu orientace, ke ztrátě orientace v méně vybavených letadlech může dojít, byť by jí měl pilot maximálně předcházet. Pokud taková situace nastane, jsou metody vedoucí k obnovení orientace. Ztráta orientace neznamená ztrátu kontroly nad letadlem, pouze neznalost polohy. V okamžiku, kdy se let stal z pohledu ostatních uživatelů nestandardním tj. vstoupil bez povolení  do řízených prostorů pražského letiště, služba řízení letového provozu postupovala dle nastavených scénářů a odklonila ostatní provoz. Systém jako takový je na podobné situace připraven a zafungoval. Samozřejmě situace bude důkladně analyzována a pokud bude zapotřebí, budou přijata opatření k dalšímu zvýšení bezpečnosti.

In case of any confusion or a problem, please leave us a message here
Site author: Editor in Chief

Leave a message:

Thank you for your interest in contacting us. We will send you the answer to the email address you provided us below. In case of questions not related to this page, please use the options in the section Contacts.
Your complaint will be dealt with by: Editor in Chief