Vydání změny směrnice CAA-ST-072-n/04 “Postupy pro výkon odborného dozoru nad individuálními stavbami”

30. 11. 2022

ÚCL změnil s platností od 30. 11. 2022 směrnici CAA-ST-072-n/04 POSTUPY PRO VÝKON ODBORNÉHO DOZORU NAD INDIVIDUÁLNÍMI STAVBAMI.

Zásadní rozdíly jsou následující:

  • Pověření stavebním dozorem (tj. Pověření osoby vykonávající odborný dozor) není všeobecné na činnosti, specifikované v Pověření, ale váže se pouze na projekt stavby nebo změny konstrukce konkrétního individuálně stavěného letadla.
  • Stavební dozor není řízen při výkonu svých činností specialistou ze Sekce technické, ale vedoucím projektu, jmenovaným pro stavbu nebo změnu konstrukce individuálně stavěného letadla.

  • Změnila se jedna ze základních podmínek pro pověření Stavebním dozorem, a to, že může být pověřena pouze osoba, která splňuje požadavky na vzdělání a praxi, stanovené následovně:
  1. VŠ nebo ÚSO v oboru
  2. praxe: nejméně pět let v oboru, kde bude dozor provádět.
    Původní doba praxe dva roky, uvedená v předešlém znění směrnice,  byla zvolena proto, že vydání Pověření předcházel rozsáhlý proces, kdy stavební dozor musel absolvovat školení a pohovor.
    Poněvadž ÚCL nebude zkoumat znalosti a zkušenosti žadatele tak široce, požadujeme ale prokazatelnou praxi v dozoru nad způsobilostí letadel po dobu nejméně pět let.  

Vydáním změny směrnice CAA-ST-072-n/04 se ruší veškerá Pověření vydaná v souladu s jejím původním zněním do 01. 01. 2021.
ÚCL rovněž nebude již zveřejňovat seznam stavebních dozorů na svých webových stránkách, nicméně v rámci projektu individuální stavby letadla nebo změny jeho konstrukce poskytne žadateli o vydání ZOLZ konzultaci pro snazší výběr stavebního dozoru.

V případě dotazů se obraťte na:

JménoPoziceTelefon Emailová adresa
Ing. Vít Zárybnickýředitel Sekce technické225 421 135zarybnicky@caa.cz
Ing. Marek Lapiš, Ph.D.ředitel Odboru certifikace a inženýringu225 422 762lapis@caa.cz
Ing. Pavel Síbavedoucí Oddělení certifikace výrobků225 422 796siba@caa.cz

Máte nejasnosti? Zanechte nám vzkaz
Autor stránky: Sekce technická

Zanechat vzkaz:

Děkujeme za váš zájem nás zkontaktovat. Odpověď zašleme na vámi uvedený email. V případě dotazů nesouvisejících s touto stránkou využijte prosím možnosti v sekci Kontakty.
Vaším podnětem se bude zabývat: Sekce technická