Mobilní heliport předán do provozu

12. 5. 2020

K dnešnímu dni předal Úřad pro civilní letectví Letecké službě Policie ČR do ostrého provozu mobilní heliport, který byl ve spolupráci s Technologickou agenturou ČR a za podpory Ministerstva dopravy realizován jako výzkumná potřeba pro mobilní řešení nočního provozu letecké záchranné služby.

Tento heliport je prvním demonstrátorem použití komplexní LED technologie u leteckých pozemních zařízení v České republice.

Zadání bylo úspěšně splněno v roce 2016 a následně byl mobilní heliport po dobu 3 let testován na účinky povětrnostních vlivů na letišti Přerov. Po dobu testování nebyly vykázány žádné vady navrženého řešení, které by bránily přímému uplatnění v leteckém provozu. Pro své primární určení, kterým je možnost použití za nouzových/krizových situací, je heliport předurčen k pokrytí náhlých potřeb nočního provozu v případě takových událostí, jakými byly např. povodně. Svým návrhem je použitelný pro standardní vrtulníky HEMS až do úrovně např. Mi – 171.

Předání mobilního heliportu stvrdili svými podpisy ředitel Úřadu pro civilní letectví Ing. David Jágr a ředitel Letecké služby PČR plk. Ing. Tomáš Hytych. Ve spolupráci s Leteckou službou PČR bude Úřad i nadále zajišťovat metodickou podporu při nasazení heliportu v praxi. Řešitel výzkumné potřeby, společnost TRANSCON ELECTRONIC SYSTEMS, spol. s r.o., poskytne pro potřeby Letecké služby PČR bezúplatně výcvik personálu a technickou podporu.

Máte nejasnosti? Zanechte nám vzkaz
Autor stránky: Šéfredaktor

Zanechat vzkaz:

Děkujeme za váš zájem nás zkontaktovat. Odpověď zašleme na vámi uvedený email. V případě dotazů nesouvisejících s touto stránkou využijte prosím možnosti v sekci Kontakty.
Vaším podnětem se bude zabývat: Šéfredaktor