Stanovisko ÚCL k povinnosti absolvovat ověření spolehlivosti

Odbor bezpečnostní, sekce správní a bezpečnostní oznamuje povinnost absolvovat ověření spolehlivosti a dodržovat stanovené postupy s tím spojené.

Povinnost školitelů kontrolovat platné ověření spolehlivosti před zahájením odborné přípravy

Na základě bodu 11.1.1. části IX. Národního bezpečnostního programu, jsou všechny osoby podílející se na kontrolách vstupu, detekčních a bezpečnostních kontrolách (včetně řidičů převážejících zabezpečené letecké zásilky) povinny mít platné ověření spolehlivosti.

Dále v souladu s bodem 11.1.5. části IX. Národního bezpečnostního programu má osoba, která je během školení seznamována s  informacemi obsaženými v bezpečnostním programu, tedy s neveřejnými informacemi, povinnost mít před zahájením odborné přípravy platný doklad o spolehlivosti.

Jedná se o tyto typy odborné přípravy:

A1, A2, A3/ B1, B11, B12, B13, B14, B15, B15, B17/ C11, C12, C21, C22, C3, C4, C5/ D1, D2, D3/ E3, E4/ F1, F2 / G1

Povinnost subjektů uplatňujících normy ochrany letectví před protiprávními činy

Tato povinnost se týká všech subjektů (provozovatelé letišť, letečtí dopravci, poskytovatelé letových provozních služeb, schválení agenti, známí odesílatelé, dopravci zásilek, schválení dodavatelé palubních zásob, známí dodavatelé palubních zásob, známí dodavatelé letištních dodávek), uplatňujících normy ochrany letectví před protiprávními činy. Uvedené subjekty ve své činnosti disponují s informacemi, které nejsou veřejně dostupné. Z tohoto důvodu každý subjekt doloží Úřadu pro civilní letectví kontaktní informace o osobě (jméno, příjmení, telefon, email), včetně platného dokladu o spolehlivosti, která bude oprávněna s těmito informacemi pracovat. Až po splnění těchto podmínek bude subjektu vystaveno „Rozhodnutí o stanovení základních opatření“.

Politika_bezpecnosti.jpg

PZZ.jpg